Satahanka IX koulutuspisteet maalla ja merellä

[Suuret alukset] [Perinnealukset] [Kevytveneet] [Arkeologia] [Köysityö] [Viestintä] [Meripelastus] [Haikki]

Kaikkiin ohjelmiin ja koulutuspisteisiin leiriläiset menevät alaleirin johdon opastuksella. Koulutuspisteet toimivat kaksi kertaa päiväs- sä: aamupäivisin ja iltapäivisin, noin 3 tuntia kerrallaan. Koulutus isoilla aluksilla kestää kuitenkin koko päivän aamupalasta päivälliseen ja haikille lähdetään jo edellisenä iltana ja palataan vasta päivälliselle.

Valas - Val

Suuret alukset

Koulutusvastaava: Jussi Javanainen, Myrskypojat

Aluskoulutus suurilla aluksilla on koko päivän mittainen ohjelma, johon osallistuu samanaikaisesti kaksi alaleiriä. Päivän aikana tutus- tutaan Bomarsundin lähivesiin ja samalla alusten miehistöt opettavat purjehdukseen ja merenkulkuun liittyviä taitoja. Mukana koulutuksessa on sekä purje- että konealuksia.

Ruori - Roder

Perinnealukset

Koulutusvastaava: Jussi Javanainen, Myrskypojat

Ahvenanmaa on tunnettu vanhojen piirrustusten mukaan rakenne- tuista perinnealuksistaan. Kaljaasi Albanus, kuunari Linden ja kalasumppu Jehuu ovat kaikki rakennettu Maarianhaminassa vuo- den 1987 jälkeen. Leirillä perinnealuksista ovat ainakin mukana Albanus ja Jehu, sekä PäPa:n kaljaasi Valborg.

Pullolaiva- Skepp i flaskan

Kevytveneet

Koulutusvastaava: Juha Hanni, Myrskypojat

Lähituntumaa purjehdukseen tarjoaa kevytvenekoulutus, jossa pää- set kokeilemaan tai parantamaan taitojasi pienen purjeveneen käsit- telyssä. Kalustona on mm. Scout 430-jollia ja My-retkipursia.

SP -FS

Arkeologia

Koulutusvastaava: Marja Sipilä, Maskun Hemmingintyttäret

Bomarsundin linnoituksen rauniot tarjoavat puitteet koko leirille. Arkeologia -ohjelmapisteessä tutustutaan tarkemmin alueen histori- aan ja arkeologin työhön yleensä. Arkeologin taitoja voivat leiriläiset kokeilla alueen muinaisjäännösten inventoinnissa tai hoidossa. Mu- kaan ohjelmapisteeseen tarvitaan: kumisaappaat tai vastaavat jalki- neet, työkäsineet, kirjoitusvälineet sekä venekunnittain kompassi ja saha, kirves, vesuri ja vastaavia työvälineitä, jos mahdollista. Vaikka linnoitus on vain noin 150 vuotta vanha, tutkiskeltavaa ja inventoitavaa taatusti riittää.

Arkeologia- Arkeologi

Köysityö

Koulutusvastaava: Björn ”NALLE” Corander, Sjöscoutkåren Sailors

Köysityö on perinteinen merimiestaito, joka vaatii hiukan kärsivälli- syyttä ja sorminäppäryyttä. Vielä tänäkin päivänä tehdään erilaisia köysitöitä vapaavahdin aikana laivoilla. Köysityö-pisteessä valmis- tetaan vanhan ammattimerimiehen johdolla käyttöesine köydestä.

Solmu- Knöt

Viestintä

Koulutusvastaava: Veikko Nieminen, Turun Partio-Sissit

Merellä liikkumiseen liittyy oleellisesti viestintä. Tässä koulutus- pisteessa tutustaan erilaisiin viestintätapoihin ja välineisiin hyvin perinteisistä aivan uusimpiin.

Kännykkä - Mobil

Meripelastus

Koulutusvastaava: Tommi Servanto, Turun Partio-Sissit

Meripelastuspisteessä opetellaan miten toimia merellä hädän hetkel- lä. Tutuksi tulevat meripelastus- ja sammutuskalusto ja niitä pääsee kokeilemaan myös käytännössä.

Titanic

Haikki

Koulutusvastaava: Joni Holmroos, Turun Sinikotkat

Englantilaiset ja ranskalaiset hyökkääjät valmistautuvat antamaan viimeisen iskun murjotulle linnoitukselle. Linnoituksen päällikkö on päättänyt evakuoida siviilit (=haikkilaiset) pois hyökkäyksen alta. Siviilien on mahdollisimman nopeasti ja huomaamattomasti poistuttava evakuointialueelle Prästön saarelle, josta on kuljetus mantereelle. Prästön saari on tunnettu monien uskontokuntien hautausmaana. Yöllä ei kuitenkaan tarviste pelätä, vaikka elokuun pimeinä iltoina ilmassa leijuva ruudin savu onkin saattanut saada hautojen sielut levottomiksi.

Haikin varusteet:

  • leirihuivi
  • maastovaatetus
  • sadevaatteet
  • lyijykynä ja kumi
  • puukko
  • ruokailuvälineet
  • makuupussi (nimikoituna)
  • makuualusta
  • kompassi (1/venekunta)
  • taskulamppu (jos on)
  • henkilökohtaiset lääkkeet

tavarat pakataan rinkkaan tai reppuun

Kompassi - Kompass

 

 

Sisällysluettelo