Satahanka IX utbildningspunkterna på land och till sjöss

[Stora fartyg] [Traditionsbåtar] [Lätta båtar] [Arkeologi] [Reparbete] [Signalering] [Sjöräddning] [Hajk]

Lägerdeltagarna går till alla program- och utbildningspunkter under guidning av underlägerledningen. Utbildningspunkterna fungerar två gånger dagligen: på förmiddagen och på eftermiddagen, ca tre timmar i gången. Utbildningen på de större fartygen tar dock hela dagen från frukost till middag och på hajk far man föregående kväll och kommer tillbaka först till middagen.

Valas - Val

Stora fartyg

Utbildningsansvarig: Jussi Javanainen, Myrskypojat

Fartygsutbildningen på de stora fartygen är ett heldagsprogram och i dessa deltar samtidigt två underläger. Under dagen bekantar man sig med Bomarsunds närvatten och på samma gång lär besättnin- garna ut färdigheter i anslutande till segling och sjöfart. Med i utbildningen deltar såväl segel-som motorfartyg.

Ruori - Roder

Traditionsbåtar

Utbildningsansvarig: Jussi Javanainen, Myrskypojat

Åland är känt för sina traditionsbåtar som är byggda enligt gamla ritningar. Galeasen Albanus, skonaren Linden och fikesumpen Jehuu är alla byggda efter 1987 i Mariehamn. Traditionsbåtar som åtminstone kommer till lägret är Albanus och Jehu samt PäPa:s galeas Valborg.

Pullolaiva- Skepp i flaskan

Lätta båtar

Utbildningsansvarig: Juha Hanni, Myrskypojat

Närkontakt med segling erbjuds via lättbåtsskolningen och här kan du pröva eller förbättra dina kunskaper i att hantera en liten segelbåt. Som utrustning finns bl.a. Scout 430-jollar och My-utfärdsbåtar.

SP -FS

Arkeologi

Utbildningsansvarig: Marja Sipilä, Maskun Hemmingintyttäret

Fästningsruinerna vid Bomarsund erbjuder ramar för hela lägret. På arkeologiövningspasset bekantar vi oss närmare med områdets historia och överhuvudtaget med arkeologens arbete. Lägerdeltagar- na kan pröva sina arkeologiska färdigheter genom att inventera eller sköta om forntidsresterna. Tag med gummistövlar eller motsvarande skodon, arbets- handskar, anteckningsmaterial och en kompass, såg, lövkniv (=”vesuri”) eller mot- svarande per båtlag till övnings- passet. Även om fästningen inte är mer än 150 år gammal, finns det garanterat tillräckligt att undersöka och inventera.

Arkeologia- Arkeologi

Reparbete

Utbildningsansv.: Björn“NALLE” Corander, Sjöscoutkåren Sailors

Reparbete är en traditionell sjömansfärdighet, som fordrar litet tålamod och händighet. Ännu i dag tillverkas olika sorters reparbeten under frivakter ombord. På övningspasset reparbete, tillverkas ett bruksföremål under ledning av en gammal sjöfarare.

Solmu- Knöt

Signalering

Utbildningsansvarig: Veikko Nieminen, Turun Partio-Sissit

Signalering och kommunikation är väsentligt förknippat med att röra sig till sjöss. Vid denna utbildningspunkt bekantar man sig med olika former och material av och för signalering, - från väldigt traditionella till de allra nyaste.

Kännykkä - Mobil

Sjöräddning

Utbildningsansvarig: Tommi Servanto, Turun Partio-Sissit

Vid sjöräddningspunkten lär man ut hur man skall handla till sjöss i en nödsituation. Man bekantar sig med sjöräddnings- och släckningsmaterial och har även en möjlighet att pröva dessa i praktiken.

Titanic

Hajken

Utbildningsansvarig: Joni Holmroos, Turun Sinikotkat

De engelska och franska angriparna förberedde sig att ge nådastöten för den redan illa medfarna fästningen. Fästningens befälhavare hade beslutat evakuera civilbefolkningen (hajkdeltagarna) undan det stundande anfallet. De civila bör så fort som möjligt och diskret ta sig till evakueringsområdet på Prästö, från vilken det avgår transport till fastlandet. Prästö är känt för sina många begravningsplatser för olika trossamfund. Man behöver dock inte vara rädd nattetid, fastän den krutrök som ligger i luften kan bringa gravarnas själar till orolighet i augustikvällens sena timmar.

Hajkutrustning:

  • lägerhalsduk
  • terrängkläder
  • regnkläder
  • blyertspenna och radergummi
  • kniv (puukko, inte fällkniv)
  • matkärl och bestick
  • sovsäck (försedd med ditt namn)
  • liggunderlag
  • kompass (1 per båtlag)
  • ficklampa
  • personliga mediciner
Grejerna packas i en rinka eller ryggsäck

Kompassi - Kompass

 

Innehåll