Som scout på lägret

Scoutmässigt uppträdande

Varje lägerdeltagare och ledare representerar scoutrörelsen. Ledarna utgör alltid exempel för de yngre. Vare sig de vill eller inte. På detta läger är varje dag besöksdag. Låt oss bevisa för oss själva och visa åt de andra att vi upprätthåller goda scoutmanér. Lägerhalsduken bevisar att de hör till lägerdeltagarna, så den måste användas alltid då man rör sig på lägerområdet. På detta sätt kan TURVA (säkerhets-tjänsten) övervaka att inte obehöriga rör sig på området. På samma gång berättigar halsduken dig till mat i lägerres- taurangen.

Flagghissning och halning

Flagghissning sker kl 8 och halning kl 21. Detta sker i alla underläger. Flagghalningen kan även vara sk. tyst flagghalning. Båtarnas flagghissning sköts via hamn-kontoret. Vad beträffar festflaggning ges specialdirektiv.

Besökare på lägret

Det lönar sig för föräldrar som ämnar besöka lägret att avtala om besöksdag på förhand. Lägerdeltagare har lov att vara borta från underlägrets program för att kunna guida sina anhöriga på lägerplatsen. Alla besökare bör anmäla sig i lägerkansliet för närmare information och så dessa kan registreras som besökare (ett speciellt märke kommer att skilja behöriga besökare från obehöriga). Besöksavgiften är 50,-/person (under 12 år 10,-) och i detta ingår ett besökarmärke, en lägermåltid samt parkeringsplats. Av dem som ämnar stanna en längre tid uppbärs lägeravgift 120 mk/dygn i vilket ingår tältplats för en natts övernattning och lägermåltider.

Grävning

All slags grävning, att hämta sten, rubba markförhållandena och klättring på fästnings- och lägerområdet är förbjudet utan speciallov.

Fiske

Enligt åländsk fiskelag är all slags fiske (inkl. mete) förbjudet.

Tystnad

Tystnad på lägret börjar kl 22.30 och slutar kl 6.00. Under denna tid är det förbjudet att röra sig utan lov. Stör ej andra med att väsnas, använda motor el.dyl utan ge en chans till en rofylld sömn.

SPECIAL REGLER FÖR OMRÅDET

Det är förbjudet att skada stengrunderna, murar och vallar, stenkonstruktionerna och andra historiska lämningar (t.ex. kanoner) inom området.

Speciellt på ruinerna är det tillåten att gå bara på markerade områden. På vallar och stängsel är det förbjudet att klättra. Grindarna skall vara stängda.

Inga burkar eller flaskor eller något annat avfall får lämnas på marken eller skogen, området fungerar som bete.

Områdets växtlighet bör lämnas orörd. Bara från markerade platsen enligt instruktioner får man ta/hugga ner träd eller buskar.

Inom begravningspaltserna och i närheten av dessa gäller samma ordningsregler som på andra liknande områden.

Privata fastigheter och markområden samt grannar får ej störas utan anledning.

Vi är här som gäster !!


Måltiderna

I lägerrestaurangen KAHVELI-GAFFELN håller man sig med ett fint bordskick, - precis som det anstår sjöscouter. Till detta skick hör att man inte äter med bar överkropp eller med huvudbonad på sig. Enligt Genevekonventionen gällande måltidsfred är det även opassande att prata med mat i munnen.

Lägerrestaurangen GAFFELN fungerar enligt självservice-principen. Lägret äter alla måltider i tre olika turer. Varje underläger får veta sina måltider som dock kan variera från dag till dag. Genom att hålla tiderna undviker man rusning och kan njuta av smaklig och varm mat!

Mattider:

Frukost I
Frukost II
Frukost III
 
kl 7.50
kl 8.00
kl 8.10
Lunch I
Lunch II
Lunch III
 
kl 11.45
kl 12.00
kl 12.15
Middag I
Middag II
Middag III
 
kl 16.45
kl 17.00
kl 17.15
Kvällsbit I
Kvällsbit II
Kvällsbit III
kl 20.50
kl 21.00
kl 21.10

Ifall skolningsbåtarna pga väderförhållanden el.dyl. orsaker kommer senare iland än avtalat bör köket underrättas med det snaraste.

Såhär gör du i KAHVELI-GAFFELN

  • alla bör bära lägerhalsduk. Gästerna ett skilt igenkännings-tecken.
  • alla hämtar sin mat själv från serveringsbordet och följer de instruktioner där ges
  • använd bricka
  • en del av maten portioneras ut så det räcker åt alla
  • tag bara så mycket du med säkerhet orkar äta,- så går inget till spillo!
  • tag med dig brickan till bordet och ät sittande
  • ät raskt men utan att glufsa
  • håll alla potatisskal, förpackningsmaterial o.dyl på brickan.
  • då du ätit sorterar du vad som blivit kvar på brickan (matrester, papper o.etc. och placerar dem i för ändamålet avsedda kärl
  • för diskning finns en diskplats med rinnande varmt vatten och informationstavlor hur man skall och bör gå till väga
  • följ även de av kökspersonalen givna direktiven
  • diska dina kärl med omsorg och returnera brickan dit den skall
  • matkärlspåsarna uppbevaras antingen i det egna under-lägret eller i en ställning nära lägerrestaurant GAFFELN

De skolningsbåtar som är på skolningsseglats hela dagen, avhämtar sin mat från lägerrestaurant GAFFELN. Närmare specialdirektiv angående detta fås senare på lägret.


Första hjälp och hygien

Vi vill naturligtvis att alla på Satahanka skall hållas friska och njuta av lägret! Ifall man skadar sig eller insjuknar kan det dock vara bra att veta var man kan få hjälp.Här är instruktionerna:

  • då du insjuknar eller skadar dig; kontakta först din egen ledare.
  • småskador och lindriga sjukdomar sköts i underlägren.
  • underlägerledningen har eget första hjälpsmaterial och kan hjälpa.
  • ombord på alla skolningsbåtar finns första hjälpsutrust-ning och beredskap att sköta smärre olycksfall.
  • lägersjukhuset håller jour dygnet runt. Där finns läkare och sjukskötare som hjälper vid allvarligare skador och sjukfall.

OBS!

Ifall du är febrig eller i övrigt sjuk (t.ex. angina, öron-infektion, magsjuka) får du inte komma till lägret!! Du får läger-avgiften tillbaka via försäkringen pga. sjukfall. Kontakta din ledare i kåren.

Om fästingar

Även på Åland finns det fästingar (="punkkin"), och en liten del av dem bär på bakterier. Det känns inte då fästingen biter varför det är viktigt att dagligen undersöka ifall man har någon fästing på kroppen. Ifall du hittar en fästing eller en rödaktig ring som blir större, kom då till lägersjukhuset. Ifall du efter lägret får en sådan där ring på huden eller oförklarlig feber bör du besöka hemortens hälsocentral.


Renlighet

Kom ihåg att tvätta händerna efter varje toalettbesök. Tvätta även dina händer innan du äter, för magsjukor har en förmåga att sprida sig som en löpeld i lägerförhllanden. Då du är i duschen eller går och simma skall du komma ihåg att kontrollera att ingen fästing bitit fast sig i ditt skinn.

Sopor

I varje underläger och vid vägarna finns sopkärl. Använd dem. Släng inte skräp i toaletterna.

Avfall

Allt avfall som uppstår på lägret sorteras. Returnera läsk-flaskorna till kiosken och använda batterier till problem-avfallsbehållaren. Gällande båtarnas avfallshantering (bl.a. septiktankar och spillolja) ger hamnkontoret närmare direktiv.

Diskning

direktiven finns i stycket "måltiderna"




Säkerhet

Alarmering

I händelse av brand eller olycksfall skall du genast slå alarm. Ifall du är på lägerområdet, begär från närmsta underläger eller utbildningspunkt hjälp. Därifrån adresseras begäran om hjälp rätt med hjälp av lägrets interna kommunikationsmedel. Ifall du är utanför lägerområdet sök dig till närmaste telefon. ALLMÄNT NÖDNUMMER ÄR 112. Till detta nummer kan man ringa gratis från alla telefoner. Man kan även ringa från de flesta mobiltelefoner fast kortet fattas eller telefonen är "låst". Berätta vad som har hänt, var det hänt, vem du är och var du är. Guida hjälpen fram från närmaste körväg.

Handskande av eld

All användning av öppen eld utan lov är förbjuden. Även för användande av storm-lyktor, kaminer och gasgrejer måste man införskaffa lov. Direktiv och lov erhålles av lägrets brandchef.

Rökning

Rökning är tillåtet för dem som innehar lagstadgad ålder på för ändamålet avsedda och utmärkta platser. Angående rökning ombord bestämmer skepparen.

Rusningsmedel, droger

Lägerledningen är medveten om att ledare och rovers på väg till lägret med bilfärjorna kan frestas av att köpa alkohol. Det är skäl att påtala att uppträdande i berusat tillstånd och införsel av alkohol på lägerområdet är förbjudet och ett tillräckligt skäl för att bli hemskickad på egen bekostnad. Deltagaravgiften returneras inte i detta fall.


Avlägsning från lägret

Det behövs alltid lov av lägerkansliet för att avlägsna sig från lägerområdet. TURVA övervakar passeringen in och ut från lägret. Egna seglatser är tillåtna enbart med lov av hamnkontoret. Meddela om din frånvaro även till din ledare.

Simning

Simning är tillåtet enbart på den övervakade badstranden. Då man simmar bör man ha ett badpar. Simma alltså enbart med din kompis och med tillstånd av underlägerledningen.

Flytvästar

Man bör ha på sig flytväst på alla skolningseglatser.

Värdesaker och pengar

Det lönar sig inte att ta med sig mobil-telefoner, walkman-stereon eller annat stöldbegärliga föremål till lägret. Fickpengar med helt i måttliga mängder.


Service lägret erbjuder

Kansli- och servicepunkt

Lägerkansliet och servicepunkten är beläget helt i mitten av området. Kansliet är öppet varje lägerdag kl 9.00-14.00 och 15.00-20.00. Via kansliet kan du fråga efter dina borttappade saker, köpa telefonkort och frimärken, sätta breven i postlådan, köpa entrébiljetter till VJ-Clubi och Nattens Öga. Lägerkansliet har även en anslagstavla över lägrets händelser och via infon kan du fråga mera. På anslagstavlan finns det en hörna för Internet-meddelanden och för utgående hälsningar finns det egen postlåda. Här hittar du även KV-ryhmä (internationella gruppen) som bistår med hjälp i tolknings- och utlänningsfrågor.

Post

All post från lägret stämplas med lägrets egen specialstämpel. På det frimärke som tryckts lägret till ära stämplas 1.8 en sk. första dagsstämpel. Posten är öppen då kansliet är det. OBS! På Åland gäller bara åländska frimärken!

Sjömanskyrkan

På lägret verkar en sjömanskyrka som är öppen för alla. Kyrkan finns invid hamnen och är ett glatt ställe där man kan sticka sig in när som helst. Där kan man läsa dagstidningar, prata bort en stund eller stilla sig i ensamhet. För samtal och diskussioner finns det alltid någon anträffbar. I samband med sjömanskyrkan fungerar även ett café där det finns kaffe och färsk bulla till salu från tidig morgonstund till sen kväll. Det lönar sig att ta med egen mugg för det är betydligt dyrare att köpa kaffe i pappersmugg. Sjömanskyrkan är öppen varje dag; mer exakt tid och dagens tema ser du på anslagstavlorna vid kyrkan eller lägerkansliet.

Scoutbutiken

På lägret finns även en scoutbutik och bland urvalet finns scoutgrejer och lägertillbehör. Butiken är öppen varje dag kl 10-13 och 16-19 ; på söndagen dock endast kl 16-19.

Kiosk

Campingområdets kiosk erbjuder sina tjänster även för lägerdeltagarnas behov. Kiosken håller öppet dagligen.

Telefoner

Telefonkioskerna på lägerområdet fungerar med telefonkort. Dem kan man köpa i lägerkansliet.

Toaletter

Det finns ett flertal toaletter på lägerområdet. Det är absolut förbjudet att tömma båtarnas septiktankar i hamnbassängen.

Duschar

På lägerområdet finns en servicebyggnad med duschar. Duschautomaterna fungerar med 5 marks-slantar.

Bastu

Avvikande från tidigare information är bastun avsedd blott för de inom arbets- och servicefuntionen.

Lägersjukhuset

Små sår och skavanker sköts i underlägren men större problem avhjälps vid lägersjukhuset.

VJ-clubi (VJ-CAFÈ)

VJ-club är avsedd för båtlagens rorsmän, deras vicen och för EB-ledare. Se närmare upplysningar från sidan 76.

Nattens Öga

Nattens Öga är ett på lägret funktionerande ledar-café som följer traditionerna. Du som är ledare och i en arbetsuppgift på lägret är hjärtligt välkommen på en kopp kaffe. Servicen fungerar bara Du kommer ihåg att lösa ut Ditt eget Nattens Öga-kort som fås från lägerkansli för facila FIM 20,-. Mot uppvisande av kortet får Du kaffe I egen mugg och ibland något smått tilltugg. Nattens Öga är öppet på kvällarna 22.00-01.00. Programmet följer gamla traditioner, på plats finns lägrets trubadurer som spelar och sjunger, vi har en Internationell afton, Flunder-kväll(väderförbehåll) osv.

Daghemmet

Daghemmet är till för barn tillhöriga de som jobbar för lägret med arbets-, service- och ledaruppdrag. Barnet kan lämnas in för vård för tid man avtalat om med personalen.

Museum

Scoutmuséets utställning på Satahanka är öppet 2.-7.8. varje dag kl 10-20. På utställningen finns det bilder och grejer från tidigare Satahanka-läger, sjöscout-material och även material om Scoutmuséets verksamhet. I muséet säljes muséets egen pins samt SATAHANKA-pins, scoutlitteratur och övriga scoutgrejor.


Information

Lägertidningen

På lägret utkommer vid lunchtid varje vardag en tidning i vilken det berättas om gårdagens händelser och skvaller, dagens evenemangstips och morgondagens planer.

Tidningen är i storlek A4 och material man vill ha med bör levereras till redaktionens postlåda, som finns invid lägerkansliet. Lådan töms varje kväll kl 19.00 (=tid-ningens Dead Line).

Ifall du har en lysande reportageidé kan du även kontakta redaktionen direkt, som finns i det stora servicetältet på västkanten av lägerområdet.

Satahanka WEB

Ny information som berör lägret finns kontinuerligt tillhanda på SATAHANKAS websidor under adressen:
www.partio.fi/satahanka 98/

Här hittar du efter lägret lägerminnen, fotografier, artiklar o.dyl, så det lönar sig att checka läget då ännu senare.

Lägrets e-mail: satahanka98@sp.partio.fi